Onderweg naar Hayden ( Week 4 )
17 oktober 2024 - Hayden, Idaho, Verenigde Staten
Dinsdag 8 oktober
Trijntsje had de vorige dag al alle spullen in de Van gebracht , dus na het ontbijt en de koffie , tijd voor vertrek ! Afcheid nemen , even een traantje plengen en nog even met zijn vieren op de foto . Na een laatste knuffel om 9.30 uur vertrokken naar Sandy. Hier volgen we de scenic route Highway 26 East . Hebben mooi uitzicht op de hoogste berg in Oregon , de vulkaan Mount Hood 3429 mtr. Zien de Airport bij Madras en en pakken hier de Highway 97 South en rijden via Redmond naar Bend . Onderweg al een paar keer een brandlucht geroken . Doen hier wat boodschappen en gaan op aanraden van een inwoner een hapje eten in " The Pine Taverne " We pakken hier Highway 20 , maar na Brothers volgt een saai stuk . Onderweg nog een brandje langs een hoger gelegen helling . De blus vliegtuigjes vliegen af en aan en zullen dit brandje snel onder controle hebben . In Riley , bijna halverwege kunnen we onze tank weer volgooien . Passeren de " Drinkwater Pass " op 4212 ft ( 1283 mtr ) wanneer we de afdaling weer inzetten zien we wat vreemds op de voorlader van een tractor liggen ; denken eerst aan een gedood hert , maar blijkt om een levende roodbonte koe te gaan die op de tweetand , van het weiland naar de boerderij wordt vervoerd . Lijkt ons geen pretje , maar een hachelijk avontuur voor de koe in kwestie. Helaas geen foto . Krijgen na Juntura weer een prachtig gebied heuvelachtig met bergen . Stoppen en overnachten bij de kerk in Vale en Iepe gaat nog even naar de benzinepomp aan de overkant voor koffie en bier.
Woensdag 9 oktober
Goed geslapen . Nog even een fotoshoot genomen van de oude afbeelding geverfd op het pompstation . Iepe heeft inmiddels verse koffie gehaald . Route als volgt : Ontario ( hier nemen we de HW 95 North ), Weiser - Meadows - Gangeville - Lewiston-Hayden . We passeren de grens met Idaho. Op een picknickplaats hebben we een sanitaire stop en wassen we ons. We ontbijten in Midvale in " Country Coffee Café " eieren-toast-bacon en geraspte Hash Browns te vergelijken met de Zwitserse Rösti . Het café is al geheel in haloween stijl . Zowel Oregon en Idaho hebben veel bosbouw , dus de grote transport trucks rijden af en aan en staan dan op hun beurt te wachten bij de poort van de houtzagerijen . In Cottonwood zien we een grote houten hond langs de weg . Hier moeten we meer van weten . Zo arriveren we bij " Dog Bark Park " De eigenaar Dennis Sullivan verwelkomt ons . HIJ had tot zijn 51e jaar in de bouw gewerkt , maar dat beviel niet meer , dus pakte hij zijn oude hobby op namelijk het snijden van hondjes uit hout . Met deze kleine hondjes kon hij geen geld maken , dus greep hij naar de kettingzaag en maakte ze groter . Deze waren echter weer te duur , dus werd gezocht naar een middenweg .Uiteindelijk werden ze zo'n 20 cm hoog . Deze vonden wel aftrek , maar was geen vetpot . Hij bouwde toen de grote versie die dienst doet als B & B . Dat trok natuurlijk bezoekers aan en ook de filmmakers . Uiteindelijk kwamen zijn hondjes op de tv in een " Tell and Sell " programma terecht . Hierdoor werden tienduizenden hondjes verkocht en maakte hij uiteindelijk zijn geld . Hij is inmiddels in de 80 en doet het nog wat uit hobby en hoopt dat de B & B en zijn werkplaats , nu bijna een klein museumpje kan blijven bestaan . De oude baas zit op de praatstoel en zo vertelde hij een anekdote over een cowboy die een grote steur in de Snake River had gezien en deze zou hij wel even vangen aldus geschiedde de vislijn werd bevestigd aan een lasso die aan het zadel van zijn paard werd bevestigd ,want een steur van die lengte zo'n 20 voet krijg je niet snel op het droge . Aldus geschiedde en de steur werd aan de haak geslagen . Helaas kreeg het paard geen voldoende grip in de kiezelstenen en dreigde door de steur meegesleept te worden . De cowboy moest noodgedwongen de lijn doorsnijden om zijn paard te redden . De steur had gewonnen , maar de cowboy liet het er niet bij zitten en plantte een speer met vlag in de steur , zodat hij hem altijd kon volgen . Genoten van het verhaal namen we uieindelijk afscheid en vervolgden onze weg .Er moet een museum zijn in Spalding , het " Nez Perce National Historic Parkmuseum and Visitor Centre " maar helaas was om 16.00 uur al gesloten . Hier mogen we niet overnachten , dus reizen door . Trijntsje heeft nog wel een paar folders weten te scoren . Reizen via Chicken Hill , ook hier weer een bord met verwijzing naar de ontdekkingsreizigers Lewis & Clark , tevens hier een schitterend uitzicht op de samenkomst van de Snake River en de Clearwater River bij Clarson en Lewiston op de grens met Idaho Rijden door naar Moscow en vinden een plaatsje voor de nacht naast Rosauers een dure supermarkt een " drive true " Snacktent en een drive true apotheek .
Donderdag 10 oktober
Moscow , vandaag vroeg wakker door de trucks van de bevoorrading . We doen rustig aan , willen een paar kringloopwinkels bezoeken , maar deze zijn pas om 10.00 uur open . Dus eerst tanken , koffie en ontbijten . Gaan eerst naar de thriftstore die het verst weg ligt , hier een vest en extra dekbed gescoord voor de koude nachten die gaan komen . Iepe heeft een fotoboek van Jacques Cousteau gekocht voor $ 1,99 . Bij de volgende " thriftstore " een sjaaltje en riem gekocht . We gaan weer op pad op zoek naar een wasplaats , daarna fris en fruitig op weg naar Lon en Kristi . Onderweg nog een hapje gegeten bij de Subway ik flat bread met vlees en salade en Trijntsje een broodje kip met salade . We wilden op dezelfde plaats gaan staan , waar we 7 jaar geleden stonden ,maar deze was bezet . Rijden dan door naar hun huis ; er is niemand en we gaan lekker op het zonnige terras zitten , ik een biertje en Trijntsje een cola . Hier met het zonnetje op onze bol heeft Trijntsje haar schrift bijgewerkt en ik lig wat te dommelen .Krissi had al geappt dat de deur los was en we zo naar binnen konden , maar we vertrouwden het niet vanwege de honden, er zal maar één ontsnappen ! Uiteindelijk komen Lon en Brooke thuis en horen we het slechte nieuws . Liza is vanmorgen opgenomen op de IC , was flauw gevallen en vertoonde verschijnselen van een Tia . Uiteindelijk is ze ontslagen uit het ziekenhuis en komen liza en Kristi thuis met haar dochters en zoon en nog een drietal honden in haar kielzog . Meteen een huis vol , dus wij slapen in de Fan . Eerst wel even frisjes , maar ons nieuwe dekbed maakt het aangenaam .
Vrijdag 11 oktober
Lekker geslapen en het weer ziet er goed uit 24°. Met Liza gaat het stukken beter en ze heeft weer wat kleur op de wangen . Na een warme douche ontbijt met pancakes , ham en stroop . s'Middags met 2 wagens onderweg naar Hayden Creek ; onderweg vlierbessen en zoete appeltjes geplukt . Liep hier ook een kudde Lakenvelders los in het natuurgebied . Na thuiskomst lekker in het zonnetje gezeten tot deze achter de bergtoppen verdwijnt . Die avond eten we spareribs en gehaktballetjes met een sausje van de geplukte vlierbessen , heerlijk ! Vanavond vliegen twee van Liza's kinderen terug naar Portland , dus slapen wij in huis .
Zaterdag 12 oktober
Slecht geslapen , altijd weer wennen aan een andere matras . Zat een kuil in en rollen beiden naar het midden . Zijn nog genoeg kussens over , dus onder het matras voor ophoging . Vandaag een echte relaxdag , genieten van de tuin en het zonnetje .
Zondag 13 oktober
Veel beter geslapen . Lekker genoten van het spelen met de hondjes en het mooie weer . Trijntsje help mee met alle werkzaamheden en ik zet het volgende verhaal op de website en plaats de foto's .
Groetsjes fan ús. 🙋♀️🙋🏼♂️🐶😘
groetnis fan my