Roemenië

30 mei 2019 - Huedin, Roemenië

We verlaten de veerboot  en passeren de douane.Na het gebruikelijke tafereel van paspoorten en autopapieren mogen we door naar het volgende loket.Daar moesten we omgerekend € 11,00 betalen;waarvoor is niet duidelijk en we noemen het maar entreegeld.Verderop bij de benzinepomp kunnen we een elektronisch tol vignet kopen.Er ontstaat onduidelijkheid over de gewichtsklasse van mijn camper.Uiteindelijk de autopapieren erbij en kom in de gewichtsklasse A tot 3500 kg (3,5 ton) Kosten vignet €6.00 voor een week.Eindelijk klaar om verder te rijden; hebben Caracal ingetoetst,want we moeten nog wat inkopen doen en er is een Lidl.Onderweg zien we veel paard en wagens,soms met hooi,maar ook wagens bedoeld om in te wonen.Roemenië is in tegenstelling tot Bulgarije en Slowakije een vies land.Overal ligt afval,slechte wegen en sommige huizen onverzorgd met een vuilstort rondom.Verderop in het plaatsje vinden we een parkeerplaats bij een fabriek met bewaking.Maken een praatje met de bewaker en alles is oké om hier te overnachten.Er zijn veel loslopende honden hier;ze krijgen allemaal  een hondenkoekje.Ze horen bij de inventaris hier en als ze ruzie zoeken stuurt de bewaker ze weg.Verderop laat een vrouw ,haar schaapjes en geitjes grazen op een middenterrein.s'Avonds nog wat jeugd op het parkeerterrein en rond de campers,maar de bewaking stuurt ze weg.Verderop in de straat probeert nog iemand met gierende banden het profiel te verwijderen,maar om middernacht  wordt het rustig.De volgende ochtend om 7.15 uur gewekt door honden geblaf,daarna heerlijk buiten ontbijten in het zonnetje.Na het ontbijt vertrekken we.De meeste huizen zijn omheind met er vaak geen ruimte tussen.Dus als de mensen buiten willen zitten is er vaak op een bankje langs de weg buiten de omheining.Ook zijn er veel verkoop stalletjes langs de weg,waar de bevolking zijn overtollige groente en fruit kan verkopen,zoals aardbeien,kersen,aardappelen uien,meloenen.kool en tomaten.Hiltje koopt  een kilo aardbeien voor € 2.00 en wij krijgen de helft.Vandaag moeten ze hier stemmen voor het Europese Parlement,dus veel volk onderweg naar de stembureaus.Ook is er veel politie op de been en worden we 2 keer aangehouden.Bij de eerste controle spraken ze Engels en controleerden de papieren;de tweede keer wel een stopteken,maar mochten doorrijden (sprak zeker niet buiten de grens) Piet had een camperplaats gevonden vlak bij een dam,maar het bleek schapenland ,met de doordringende stank van uitwerpselen.Ook maakte het water flink wat lawaai en stonden we in de rook van een afvalvuurtje.Omkeren en wegrijden,maar de banden onder de schapenstront slipten door. Uiteindelijk na een langere aanloop geraakten we weer op de doorgaande weg.Bij Ocnita een volgende camper plek bij een zwembad.         De weg erheen was steil naar beneden en een erg smal weggetje. Trijntsje en Piet zijn eerst op verkenning geweest,maar ondanks dat het zwembad op de schop lag ,was er voldoende parkeerruimte.Zo nu is het tijd om te barbecueën.We doen beide de luifels uit zodat we uit de zon in de schaduw kunnen zitten.Hiltje maakt een salade,Piet verzorgd het vlees en Trijntsje maakt een toetje en ik zorgde ervoor dat het bier koud stond.Lekker gegeten.Na de afwas raakten we in gesprek met 2 dames,waarvan een behoorlijk Duits sprak.Zij kwam oorspronkelijk uit deze omgeving,maar woonde nu in Duitsland.Was hier vanwege een gebitsrenovatie;hetgeen in Roemenië veel goedkoper is dan in Duitsland.Ook wisten ze te vertellen dat de bomen met harde lange naalden een soort Accasia was.Daarna is het tijd om uit te buiken en besluiten een wandeling in de omgeving te maken.Eerst door het dorp en zowaar daar is nog een werkende  waterput.Naar later bleek komen ze in Roemenië nog veelvuldig voor,vaak geen leidingwater in het buitengebied.Rondom het dorp veel metalen torens.Bij navraag blijken het boortorens te zijn voor zoutwinning,maar worden niet meer gebruikt.Alles wordt nu opgepompt en via een buizenstelsel rechtstreeks naar fabriek gepompt,waar een verdampingsinstallatie het zout wint.Onderweg veel raamwerken,waar het gras op gedroogd wordt.Verscholen in het bos vinden we nog een oud kerkje met begraafplaats.Even een kijkje nemen en ja de deur is open.Ondanks het zwakke licht zien we het interieur versierd met fresco's,de oude bankjes en een altaar.Zeer indrukwekkend en ik denk dat nog geen enkele toerist dit gezien  heeft.Op het kerkhof veel stenen met een dakje erboven,maar helaas door erosie zijn de jaartallen vaak niet meer te zien.Ook zijn er nog een paar  grafkelders.We verlaten het kerkje en lopen het verharde pad verder naar beneden.Deze gaat over in een onverhard pad met diepe sporen.Hoer wordt op verschillende plaatsen het overtollige huisvuil gestort.Uiteindelijk komen we weer in het bewoonde gedeelte en bij een huisje met een grote tuin staan de pioenrozen in volle bloei. Hiltje maakt de mevrouw in de tuin met handen en gebaren duidelijk dat ze er schitterend bijstaan.We moeten wachten en even later krijgen beide dames een bosje pioenrozen.Daar blijft het niet bij,krijgen ook nog een tas met  sla en sjalotten.Ze worden zelfs afgespoeld . Wat een superlief gebaar;we bedanken het echtpaar.Jammer dat je elkaar niet kunt verstaan.We vervolgen onze weg en als we bij het zwembad aankomen staan de 2 vrouwen (waar we eerder mee hebben gesproken) in de auto bij onze camper en we krijgen spontaan 2 flessen wijn aangeboden (homemade).Wat zijn de mensen hier vriendelijk.De volgende ochtend zijn de werklui om 7.00 uur aanwezig.Ondanks de nieuwe gasbrander in de koelkast slaat hij niet altijd weer automatisch aan.Wat blijkt ,er druppelt condenswater op het ontstekingsmechanisme.Bekertje voor opvang condenswater is lek,dus nu de afvoer omgeleid zodat het naar buiten vloeit.Probleem opgelost.Als we willen vertrekken is Trijntsje in geen velden of wegen te bekennen.Wat blijkt,ze krijgt een privé rondleiding van de werkopzichter over het terrein van het zwembad.Alles wordt opgeknapt, zwembaden,huisjes,kantine en receptie.Er wordt hard gewerkt en het moet volgend jaar juni/juli gereed zijn.

1. Marijke de Jong.:
    13 juni 2019
    Mooi verhaal. Wij naar aangekomen in Denemarken. Na onweer gister vandaag volop zon. Heerlijke fietstocht gemaakt en wat een rust hier. Staan aan de kust. Plaats Kagernaes. Morgen naar Kopenhagen. Fijne dag nog.
  2. Francien:
    13 juni 2019
    Wat een belevenissen, fijn dat je toch met mensen kunt communiceren al is het met handen en voeten. Jammer van het vuil.
  3. Julia:
    13 juni 2019
    Wat een lieve mensen,zelf hebben ze niet veel maar delen hun rijkdom toch met je.
    Leuk om andere culturen mee te maken,wens jullie nog een fijne voortzetting van de reis.
  4. Tjeerd en Hennie:
    13 juni 2019
    Jullie beleven weer van alles maar hebben jullie
    wel vakantie
    gr Hennie en Tjeerd
  5. Baukje Steffens:
    13 juni 2019
    Mooi verhaal weer. Het ene land het andere niet. Met handen en voeten kom je gelukkig ook een heel eind. Geniet se verder. Grts
  6. Anneke de Vries:
    14 juni 2019
    It is wer prachtich, sawol it ferhaal as de foto's. Gean sa troch!
  7. Ries & Henny:
    14 juni 2019
    Nadat de camper bijna geslipt is door schapenstront, en bijna overal
    schapen - en geitenhoeders rondlopen in jullie omgeving, denken wij
    dat jullie bij terugkomst deze dieren niet meer kunnen luchten of
    zien; of jullie zouden ze een schop onder hun kont willen geven.
    Wij genieten van de fascinerende verhalen over Bulgarije en
    Roemenië.
    Goede reis verder (richting huis?) of doen jullie Rusland ook nog aan?
    vr. groeten
    Ries @& Henny
  8. Koba Dijkstra-Cuiper:
    20 juni 2019
    mooi verhaal en prachtige foto"s